Apache OpenOffice BASIC Programming Guide

From Apache OpenOffice Wiki
Jump to: navigation, search
Book.png
Programmeursgids voor BASIC
[[{{{PrevPage}}}|< Vorige pagina

]]

Volgende pagina >


PDF Icon.gif Downloaden als een PDF of ODT

Deze gids verschaft een introductie in het programmeren met Apache OpenOffice BASIC. Om het meeste uit dit boekwerk te halen, zou u bekend moeten zijn met andere programmeertalen. Uitgebreide voorbeelden worden verschaft om u te helpen om snel uw eigen Apache OpenOffice BASIC-programma's te ontwikkelen.

Tip.png Apache OpenOffice biedt een volledige gebruikersinterface voor het ontwikkelen van programma's in BASIC. Die wordt beschreven in het hoofdstuk Apache OpenOffice BASIC van de Developer's Guide. Vóórdat u probeert macro's te schrijven zou u First Steps with Apache OpenOffice Basic moeten lezen en de pagina's over de Apache OpenOffice BASIC IDE. Omdat andere pagina's van de Developer's Guide over BASIC technische details zijn voor gevorderde programmeurs in BASIC, zou u dan ook deze Programmeergids voor BASIC moeten lezen.


Deze gids verdeelt de informatie over het beheer van Apache OpenOffice in verschillende hoofdstukken. De eerste drie hoofdstukken introduceren u met Apache OpenOffice BASIC:

Deze hoofdstukken bieden een overzicht van Apache OpenOffice BASIC en zouden door iedereen moeten worden gelezen door iedereen die van plan is programma's met Apache OpenOffice BASIC te schrijven. De resterende hoofdstukken beschrijven de individuele componenten van de Apache OpenOffice API meer in detail en kunnen, indien nodig, selectief worden gelezen:

Over Apache OpenOffice Basic

De programmeertaal Apache OpenOffice BASIC is speciaal ontwikkeld voor Apache OpenOffice en is stevig geïntegreerd in het kantoorpakket.

Zoals de naam al suggereert is Apache OpenOffice BASIC een programmeertaal uit de BASIC-familie. Iedereen die eerder heeft gewerkt met andere talen van BASIC — in het bijzonder met Visual Basic of Visual Basic for Applications (VBA) van Microsoft — zal snel gewend raken aan Apache OpenOffice BASIC. Grote delen van de basisconstructies van Apache OpenOffice BASIC zijn vergelijkbaar met Visual Basic.

De programmeertaal Apache OpenOffice BASIC kan worden opgedeeld in vier componenten:

  • De taal van Apache OpenOffice BASIC: Definieert de elementaire taalkundige constructies, bijvoorbeeld voor het declareren van variabelen, loops en functies.
  • De Runtime-bibliotheek: Biedt standaard functies die niet direct verwijzen naar Apache OpenOffice, bijvoorbeeld functies voor het bewerken van getallen, tekenreeksen, datumwaarden en bestanden.
  • De Apache OpenOffice API (Application Programming Interface): Maakt toegang mogelijk naar documenten van Apache OpenOffice en maken mogelijk dat deze worden gemaakt, opgeslagen, aangepast en afgedrukt.
  • De bewerker voor dialoogvensters: Maakt persoonlijke dialoogvenster en verschaft het bereik voor het toevoegen van besturingselementen en afhandelaars voor gebeurtenissen.
Documentation note.png VBA : Compatibiliteit tussen Apache OpenOffice BASIC en VBA relateert aan de Apache OpenOffice BASIC-taal en ook naar de de runtime-bibliotheek. De Apache OpenOffice API en de Bewerker voor dialoogvensters zijn niet compatibel met VBA (standaardisering van deze interfaces zou veel van de concepten die worden verschaft in Apache OpenOffice onmogelijk hebben gemaakt).


Beoogde gebruikers van Apache OpenOffice Basic

Het bereik van de toepassing voor Apache OpenOffice Basic begint waar de standaard functies van Apache OpenOffice eindigen. Routinematige taken kunnen daarom worden geautomatiseerd in Apache OpenOffice Basic, koppelingen naar andere programma's kunnen worden gemaakt — bijvoorbeeld naar een server voor een database — en complexe activiteiten kunnen worden uitgevoerd met één druk op een knop door vooraf gedefinieerde scripts te gebruiken.

Apache OpenOffice Basic biedt volledige toegang tot alle functies van Apache OpenOffice, ondersteunt alle functies, past typen documenten aan en verschaft opties voor het maken van persoonlijke dialoogvensters.

Gebruik van Apache OpenOffice BASIC

Apache OpenOffice BASIC kan worden gebruikt door elke gebruiker van Apache OpenOffice zonder aanvullende programma's of hulpmiddelen. Zelfs in de standaard installatie heeft Apache OpenOffice BASIC alle benodigde componenten om zijn eigen macro's in BASIC te maken, inclusief:

  • De integrated development environment (IDE) die een bewerkingsvenster biedt voor het maken en testen van macro's.
  • De interpreter, die nodig is om Apache OpenOffice BASIC-macro's uit te voeren.
  • De interfaces baar verschillende toepassingen van Apache OpenOffice, die directe toegang tot de documenten van het pakket mogelijk maken.

Meer informatie

De componenten van de API van Apache OpenOffice die in deze gids worden besproken werden geselecteerd gebaseerd op hun praktische voordelen voor de programmeur van Apache OpenOffice BASIC. In het algemeen worden alleen gedeelten van de interfaces besproken. Bekijk, voor een meer gedetailleerd plaatje, de API-verwijzing.

De Developer's Guide beschrijft de API van Apache OpenOffice meer in detail dan deze gids, maar is primair bedoeld voor programmeurs in Java en C++. Iedereen die al bekend is met het programmeren van Apache OpenOffice BASIC kan aanvullende informatie vinden in de Developer's Guide over programmeren van Apache OpenOffice BASIC en Apache OpenOffice. Gevorderde programmeurs zouden Iannz's handleiding kunnen raadplegen.

Programmeurs die direct met Java of C++ willen werken in plaats van met Apache OpenOffice BASIC zouden de Apache OpenOffice Developer's Guide moeten raadplegen in plaats van deze gids. Apache OpenOffice programmeren met Java of C++ is een aanzienlijk meer complex proces dan programmeren met Apache OpenOffice BASIC.


Content on this page is licensed under the Public Documentation License (PDL).
Personal tools