OpenOffice.org BASIC programozói útmutató

From Apache OpenOffice Wiki
Jump to: navigation, search
Book.png
BASIC útmutató
[[{{{PrevPage}}}|< Előző oldal]] Következő oldal >


Ez az útmutató bevezet az OpenOffice.org Basic programozásába. Ha a legtöbbet akarjuk kihozni ebből a könyvből, nem árt, ha ismerünk néhány másik programozási nyelvet is. A könyvben számos példát találhatunk, amelyek segítségével rövid idő alatt létrehozhatjuk saját OpenOffice.org Basic programjainkat.

Az útmutató OpenOffice.org Basic programozásának ismereteit több fejezetre osztja szét. Az első három fejezet megismerteti az olvasót az OpenOffice.org Basic nyelvvel:

Ezek a fejezetek az OpenOffice.org Basic nyelvről adnak áttekintést, és mindenkinek érdemes elolvasnia őket, aki OpenOffice.org Basic-programokat akar írni. A további fejezetek részletesen leírják az OpenOffice.org API részeit, és igény szerint érdemes elolvasni őket:

Az OpenOffice.org Basic nyelvről

Az OpenOffice.org Basic programozási nyelv az OpenOffice.org programhoz lett kifejlesztve, és szorosan integrálódik az Office-csomagba.

Ahogy a neve is jelzi, az OpenOffice.org Basic a Basic családjából származó programozási nyelv. Bárki, aki már dolgozott Basic-nyelvekkel – főleg a Microsoft Visual Basicjével vagy Visual Basic for Applications (VBA) nyelvével –, az hamar meg fogja érteni az OpenOffice.org Basic nyelvet. Az OpenOffice.org Basic alapvető szerkezeteinek jelentős része kompatibilis a Visual Basic nyelvvel.

Az OpenOffice.org Basic programozási nyelv négy összetevőből áll:

  • Az OpenOffice.org Basic nyelv: Definiálja az alapvető nyelvi elemeket, például a változódeklarációkat, ciklusokat és függvényeket.
  • A futásidejű programkönyvtár: Az OpenOffice.org programhoz közvetlenül nem kapcsolódó normál függvényeket tartalmaz, például számok, karakterláncok, dátumváltozók és fájlok szerkesztésére.
  • Az OpenOffice.org API (Application Programming Interface – alkalmazásprogramozási felület): Hozzáférést biztosít az OpenOffice.org-dokumentumokhoz, és lehetővé teszi ezek létrehozását, mentését, módosítását és nyomtatását.
  • A párbeszédablak-szerkesztő: Saját párbeszédablakokat hozhatunk létre, és vezérlőelemeket, illetve eseménykezelőket adhatunk hozzá.
Documentation note.png Az OpenOffice.org Basic és a VBA közti kompatibilitás az OpenOffice.org Basic nyelvre és a futásidejű könyvtárra korlátozódik. Az OpenOffice.org API és a Párbeszédablak-szerkesztő nem kompatibilis a VBA-val (ezeknek a felületeknek a szabványosítása az OpenOffice.org számos funkcióját elérhetetlenné tette volna).

Az OpenOffice.org Basic felhasználói

Az OpenOffice.org Basic alkalmazása ott kezdődik, ahol az OpenOffice.org normál funkciói véget érnek. Az OpenOffice.org Basic segítségével a szokásos feladatok automatizálhatók, csatolások hozhatók létre más programokhoz (például egy adatbázis-kiszolgálóhoz), és előre definiált parancsfájlok használatával bonyolult tevékenységek hajthatók végre egyetlen gombnyomással.

Az OpenOffice.org Basic teljes hozzáférést biztosít az OpenOffice.org funkcióihoz, támogat minden funkciót, módosíthatja a dokumentumtípusokat, és lehetőséget biztosít saját párbeszédablakok létrehozására.

Az OpenOffice.org Basic használata

Az OpenOffice.org Basicet bármilyen OpenOffice.org-felhasználó használhatja bármilyen további program vagy kiegészítő nélkül. Még a szokásos telepítésnél is rendelkezik az OpenOffice.org az összes szükséges összetevővel a Basic-makrók létrehozásához, a következőket is beleértve:

  • Az integrált fejlesztési környezet (IDE), amely egy szerkesztőt biztosít a makrók létrehozásához és teszteléséhez.
  • Az értelmező, amely az OpenOffice.org Basic-makrók futtatásához szükséges.
  • A felületek a különböző OpenOffice.org-alkalmazásokhoz, amelyek közvetlen hozzáférést biztosítanak az Office-dokumentumokhoz.

További információk

Az útmutatóban bemutatott OpenOffice.org API-összetevők az OpenOffice.org Basic-programozó szemszögéből vannak összeválogatva. Általánosságban elmondható, hogy a felületeknek (interfészeknek) csak egy része kerül bemutatásra. Részletesebb információkért lásd az API-referenciát.

A Developer's Guide részletesebben ismerteti ennél az útmutatónál az OpenOffice.org API-t, de főleg a Java- és C++-programozóknak íródott. Bárki, aki ismeri az OpenOffice.org Basic programozását, találhat további információkat az OpenOffice.org Basic nyelvről és az OpenOffice.org programozásáról a Developer's Guide-ban.

Azoknak a programozóknak akik az OpenOffice.org Basic helyett Java vagy C++ nyelven akarnak programot írni, érdemes ehelyett az útmutató helyett inkább az OpenOffice.org Developer's Guide-ot elolvasniuk. Az OpenOffice.org Java vagy C++ nyelven történő programozása jelentősen bonyolultabb, mint az OpenOffice.org Basic nyelven történő programozás.


Content on this page is licensed under the Public Documentation License (PDL).
Personal tools