Koppelen van een document aan een ander sjabloon

From Apache OpenOffice Wiki
Jump to: navigation, search


Van tijd tot tijd wilt u misschien een document aan een ander sjabloon koppelen, of misschien werkt u met een document dat niet vanuit een sjabloon werd gestart.

Eén van de grootste voordelen van het gebruiken van sjablonen is het gemak van het bijwerken van opmaakprofielen in meer dan één document, zoals beschreven in Een sjabloon bewerken. Indien u opmaakprofielen bijwerkt door een nieuwe verzameling opmaakprofielen te laden uit een ander sjabloon (zoals beschreven in Opmaakprofielen laden uit een sjabloon of document), heeft het document geen koppeling met de sjabloon van waaruit de opmaakprofielen werden geladen—dus kunt u deze methode niet gebruiken. Wat u moet doen is het document koppelen aan het andere sjabloon.

U kunt dit op twee manieren doen. In beide gevallen zouden voor de beste resultaten de namen van de opmaakprofielen in zowel het bestaande document als in de nieuwe sjabloon hetzelfde moeten zijn. Als zij dat niet zijn, moet u Zoeken en vervangen gebruiken om de oude door de nieuwe opmaakprofielen te vervangen. Zie Hoofdstuk 4 (Starten met Writer) voor meer over het vervangen van opmaakprofielen met Zoeken en vervangen.

Methode 1

Deze methode bevat alle afbeeldingen en bewoordingen (zoals vermeldingen van auteursrecht) die in het nieuwe sjabloon bestaan,en het bevat de opmaakprofielen. Als u deze materialen niet wilt, moet u ze verwijderen.

  1. Gebruik Bestand > Nieuw > Sjablonen en documenten. Kies de sjabloon die u wilt gebruiken. Als er ongewenste teksten of afbeeldingen in de sjabloon staan,moet u die verwijderen.
  2. Open het document dat u wilt wijzigen. (Het opent in een nieuw venster.) Druk op Ctrl+A om alles in het document te selecteren. Plak dit in het blanco document dat is gemaakt in stap 1.
  3. Als er een inhoudsopgave is, werk die dan bij. Sla het bestand op.

Methode 2

Deze methode bevat geen afbeeldingen of tekst vanuit de nieuwe sjabloon; het neemt eenvoudigweg de nieuwe opmaakprofielen uit de nieuwe sjabloon over en maakt een koppeling tussen de sjabloon en het document.

  1. Download de extensie Template Changer vanaf http://extensions.services.openoffice.org/ en installeer die zoals beschreven in Sjablonen toevoegen met Extensiebeheer.
  2. Sluit Apache OpenOffice af en open het opnieuw. Het menu Bestand > Sjablonen heeft nu twee nieuw keuzes: Sjabloon toewijzen (huidige document) en Sjabloon toewijzen (map).
  3. Open het document waarvan u de sjabloon wilt wijzigen. Kies Bestand > Sjablonen >Sjabloon toewijzen (huidige document).
  4. Zoek en selecteer de gewenste sjabloon in het venster Sjabloon selecteren en klik op Openen.
  5. Sla het document op. Als u nu in Bestand > Eigenschappen kijkt, zult u zien dat de nieuwe sjabloon is vermeld onderaan de pagina Algemeen.


Content on this page is licensed under the Creative Common Attribution 3.0 license (CC-BY).
Personal tools
In other languages