Tekstdocumenten

From Apache OpenOffice Wiki
< NL‎ | Documentation‎ | BASIC Guide
Revision as of 16:26, 9 February 2021 by DiGro (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search
Book.png

In aanvulling op de pure tekenreeksen, bevatten tekstdocumenten ook informatie over opmaak. Dit kan voorkomen op elk punt in de tekst. De structuur wordt verder gecompliceerder door tabellen. Deze bevatten niet alleen de tekenreeksen van één-dimensie, maar ook de twee-dimensionale velden. Tegenwoordig verschaffen de meeste tekstverwerkingsprogramma's eindelijk de optie om tekenobjecten, tekstkaders en andere objecten binnen de tekst te plaatsen. Deze mogen buiten de tekststroom staan en kunnen op elke plaats op de pagina worden gepositioneerd.

Dit hoofdstuk presenteert de centrale interfaces en services van tekstdocumenten.

Het eerste gedeelte behandelt de anatomie van tekstdocumenten en concentreert zich er op hoe een programma in Apache OpenOffice BASIC kan worden gebruikt om iteratieve stappen door een document van Apache OpenOffice te nemen. Het richt zich op alinea's, alinea-gedeelten en hun opmaak.

Het tweede gedeelte richt zich op het efficiënt werken met tekstdocumenten. Voor dit doel verschaft Apache OpenOffice verschillende hulp-objecten, zoals het object TextCursor, welke zich kunnen uitbreiden tot buiten die welke zijn gespecificeerd in het eerste gedeelte.

Het derde gedeelte begeeft zich buiten het gebied van het werken met tekst. Het richt zich op tabellen, tekstkaders, tekstvelden, tekstmarkeringen, inhoudsopgaven en meer.

Informatie over hoe documenten aan te maken, op te slaan en af te drukken wordt beschreven in Werken met documenten, omdat het niet alleen voor tekstdocumenten kan worden gebruikt, maar ook voor andere document-typen.


Content on this page is licensed under the Public Documentation License (PDL).
Personal tools