Preizkus zdrave pameti lokaliziranih gradenj

From Apache OpenOffice Wiki
Jump to: navigation, search

Ta stran vsebuje kratek nabor navodil, kako izvedemo preizkus zdrave pameti lokaliziranih gradenj.

Kaj je preizkus zdrave pameti?

Preizkus zdrave pameti (angl. sanity check) je hiter preizkus gradnje.

Zakaj je potrebno izvesti preizkus zdrave pameti

Preizkus zdrave pameti je obvezen, da se prepričate, da ni bilo napak v procesu gradnje programa. Od njih ne pričakujemo, da se poglabljajo v funkcionalnost programa. Namesto tega se mora osredotočiti na možne težave, ki jih lahko povzročijo napake v postopku gradnje in integracije prevoda v gradnje.

Katera področja naj pokriva preizkus zdrave pameti

To je odvisno od tega, koliko časa je na voljo za preizkus zdrave pameti. Ker je običajno doba za preizkus zdrave pameti zelo kratka, je obseg, ki ga lahko pokrije tak preizkus, zelo omejen. Vendar pa je z vsakim preizkusom zdrave pameti potrebno preizkusiti naslednja področja:

 1. Namestite pisarniški paket
  Namestitev je mogoče uspešno izvesti.
 2. Zaženite module
  Vsi programi paketa se pravilno zaženejo (Writer, Calc, Impress, Draw, Base)
 3. Preverite menije in pogovorna okna
  Pojdite po strukturi menijev in preverite, da so vsi menijski ukazi lokalizirani. Odprite več naključnih pogovornih oken in preverite, da so prav tako vsi lokalizirani.
 4. Odprite obstoječe datoteke, jih uredite in shranite
  Uporabite datoteke, ki vsebujejo lokalizirane znake (v našem primeru šumnike). Poskusite jih urediti in jih shraniti v različnih zapisih (ODF, MS Office, OOo 1.x) in jih ponovno odprite, da preverite, če je vse prikazano pravilno.
 5. Vnesite lokalizirano besedilo in ga oblikujte
  Pri delu z lokaliziranim besedilom (torej besedilom v slovenščini, vključno s šumniki) ne sme biti nobenih težav. Poskusite ustvariti kratek dokument, ki vsebuje lokalizirano besedilo in nekaj osnovnih nastavitev oblikovanja (naslovi, tabele, hiperpovezave, preverjanje črkovanja, slovar sopomenk ...).
 6. Preverite vsebino pomoči
  Odprite Pomoč, preverite Vsebino, Kazalo in preverite, da Iskanje deluje. Poskusite najti lokaliziran niz. Odprite več naključnih strani pomoči in preverite, da povezave na straneh pomoči delujejo pričakovano oz. pravilno.
 7. Odstranite pisarniški paket
  Odstranitev je mogoče izvesti uspešno.

Scenarij zdrave pameti izdaj v TCM proti preizkusu zdrave pameti, opisanem tukaj

Tudi v TCM je scenarij (http://www.sunvirtuallab.com), ki ga lahko uporabimo za preverjanje zdrave pameti gradnje. Tisti je bolj časovno zahteven kot koraki, opisani zgoraj - trenutno vsebuje 28 preizkusov. Scenarij TCM je bolj primeren za preizkušanje gradenj kandidatov za izdajo (Release Candidate), tukaj opisani koraki pa so namenjeni uporabi npr. za hitro preverjanje vmesnih lokaliziranih gradenj, ustvarjenih med dvema rokoma oddaje prevodov (da preverite, če so npr. nizi iz prve oddaje prevodov pravilno uporabljeni v gradnji).

Personal tools