Difference between revisions of "SL/HowTo localize qatesttool environment"

From Apache OpenOffice Wiki
Jump to: navigation, search
Line 1: Line 1:
 
[[Category:Quality Assurance]]
 
[[Category:Quality Assurance]]
[[Category:Localization]][[Category:sl.openoffice.org]]
+
[[Category:Localization]][[Category:SL]]
 
{{DISPLAYTITLE:Kako lokaliziramo okolje QATestTool}}
 
{{DISPLAYTITLE:Kako lokaliziramo okolje QATestTool}}
  

Revision as of 14:27, 24 January 2010


Za preizkušanje funkcionalnosti OOo uporabljamo QATesttool. Čeprav je funkcionalnost v večini primerov neodvisna od lokalizacije, okolje testtool (skripti, ki dejansko izvajajo preizkuse) potrebujejo nekaj osnovnih podatkov o trenutni lokalizaciji. Ti so npr.:

 • podatki o obstoju lokalizacije (da je sl ali sl_SI pravilna lokalizacija za OOo),
 • nekaj nizov, ki poberejo niz iz lokaliziranega seznama nizov (npr. ime datotečnega filtra za datoteke programa MS Word 97),
 • privzete nastavitve za lokalizacije (npr. podpora kompleksni postavitvi besedila - CTL - je privzeto omogočena za azijske(?) jezike, ne pa tudi za zahodne).

Torej - če želite pognati samodejne preizkuse za svoje lokalizirane gradnje (in prav je tako), morate dodati določene informacije v okolje testtool.

Ta stran naj bi zbirala podatke o datotekah, ki jih morate spremeniti ali dodati.

Splošne informacije in namigi

 • Vzemite to stran kot seznam opravil in preverite, da ste pravilno uredili "začetno podporo", preden začnete z drugimi temami.
 • Ne ustvarjajte le datotek / obližev. Poskusite *razumeti*, kaj počnete.
 • Zaženite preizkusne skripte korak za korakom in se naučite brati zapisniške datoteke.
 • Ustvarite majhne obliže, ki pokrivajo posamezno področje (Writer, Calc, XML, Framework Graphics itn.) (Vsako področje ima vzdrževalca - če mora le en sam vzdrževalec pregledati vaše obliže, s tem pospešite delo).
 • Vnesite popravke v Issue Tracker. Uporabite komponento qa, podkomponento testscripts.
 • Vsaka datoteka ima vzdrževalca. Ime in e-naslov vzdrževalca je zapisan v glavi datoteke. Nastavite vzdrževalca v polje cc v zadevi v IZ.
 • Seznam inženirjev qa (vključno z vzdrževalci skriptov) najdete na strani DomainDeveloper#QA Engineers.
 • Če bi radi dobili hiter odgovor, ne sprašujte, če se bliža datum izdaje (ker so ljudje zaposleni z izvajanjem preizkusov za izdajo ;-).
 • Na voljo imejte angleški OOo, da preverite, če težave povzroča vaša lokalizacija ali pa se pojavljajo tudi v ne lokalizirani gradnji.
 • Če imate malo časa, preberite http://qa.openoffice.org/qatesttool/OOo_testtool.pdf


Zagotovite začetno podporo za lokalizacijo

Da bi zagotovili začetno podporo za lokalizacijo, morate okolju testtool povedati, da ta lokalizacija obstaja in niz za imena datotečnih filtrov OOo. To vam bo omogočilo poganjanje prvih in vrhnjih deset preizkusov brez lažnih napak / opozoril. (Oglejte si zadevo 73401 kot primer.)

To je obvezno za vsako lokalizacijo, ki jo želite izdati, saj so vključeni preizkusi del postopka odobritve izdaje.


Kaj je potrebno vedeti pred začetkom

Zavedajte se, da je, ne glede na to, kako iščete "iSprache" in podobne spremenljivke po datotekah, edini pravi način preverjanja, če ste opravili vse potrebne spremembe, če poženete vsak preizkus posebej. To vključuje tudi preizkuse, ki jih sploh niste spremenili. Bodite pozorni na sleherno opozorilo, ki ga ustvarijo preizkusi. Ker mnogi skripti ustvarijo lastne datoteke za nov jezik, vendar le-teh ne kopirajo samodejno v mapo, kjer jih kasneje potrebuje(te/jo). To je nekaj, kar morate storiti ročno, potem ko ste preverili ustvarjeno datoteko za morebitnimi napakami.


Moduli

Modul: Global

Datoteka: /global/system/inc/master.ini

 • Jezik mora biti dodan spremenljivki iJump. To storimo v proceduri (sub) "mMakeGeneralOptions".

Ta spremenljivka nastavlja “delovno” mapo v Orodja – Možnosti - Poti, z izjemo pri azijskih jezikih, kajti zaporedje navedenih izbir je odvisno od sistemskih krajevnih nastavitev.


Datoteka: global/system/inc/iniinfo.inc

 • Ta datoteka ima nekaj funkcij basic za identifikacijo vaše lokalizacije in dodeli interni ID (celoštevilsko vrednost, ki se uporablja v skriptih).
 • Oglejte si http://l10n.openoffice.org/languages.html, kjer vidite, katero kodo in jezikovni ID MS morate uporabiti za svojo lokalizacijo
  uredite iniinfo.inc - videli boste nekaj stavkov case v proceduri GetLanguageInformation, funkciji ConvertLanguage2, funkciji ConvertLanguage, funkciji ConvertCodeToLanguage in funkciji GetLanguageText. Dodajte nove vrstice kode za svojo lokalizacijo.
 • Dodajte vrednosti za novi jezik spremenljivki "iSprache".

Ta se nahaja v proceduri "GetLanguageInformation". (Poglejte na http://l10n.openoffice.org/languages.html za določitev kode) (V tem primeru mora biti: case "sl_si", "sl-si", "sl" : iSprache = 50 )

Jezikovna koda ISO 639 (država) (in ISO 3166 za jezik) je odslej gLangCode ISO 639 http://www.oasis-open.org/cover/iso639a.html ISO 3166: http://xml.coverpages.org/country3166.html

Primer: slovenščina Prva koda po ISO 639 je SL (za jezik "SLovenian") in tista iz 3166 je SI (za "SlovenIa").

Podobne spremembe potrebuje tudi funkcija "ConvertCodeToLanguage".


Datoteka: qatesttool/framework/first/input/filter.txt

 • Ta datoteka določa lokaliziran niz za "Vse datoteke" v pogovornem oknu za odpiranje datoteke
 • Dodajte novo vrstico s pravim nizom za vaš jezik/lokalizacijo
 • Filtri (so del modula “global”, vendar uporabljajo datoteko Bas, ki se nahaja v mapi Framework).

Datoteka: /framework/first/input/filter.txt Ta datoteka določa lokaliziran niz za "Vse datoteke" v pogovornem oknu za odpiranje datoteke.

 • Datoteko je potrebno posodobiti z novo vrstico, ki vsebuje pravi niz za novo podprto lokalizacijo.

To naredite z naslednjim orodjem: \framework\tools\t_filter.bas

Datoteka: /global/input/filters/current/OpenOffice.org/filter??.txt

Ta datoteka določa imena filtrov za trenutne privzete vrste datotek OOo. Znaka ?? v imenu datoteke ponazarjata kodo vaše lokalizacije (npr. filter50.txt za slovenščino).

 • Kopirajte eno od obstoječih datotek (npr. filter1.txt) in spremenite nize za svojo lokalizacijo.

Datoteka: /global/input/filters/<version>/OpenOffice.org/filter??.txt (?? = koda države)

 • Imena filtrov za privzete vrste datotek starejših različic OOo / SO. <version> je potrebno zamenjati z ID-gradnje ustrezne codeline (npr. 569 za StarOffice 5, 645 za OOo 1.1, 680 za OOo 2.x)
 • Ustvarite datoteke filter??.txt v vseh podmapah in vnesite pravilno lokalizirane nize. Ustvariti morate najmanj datoteke v podmapi 569. (Te se uporabljajo za preizkušanje opozoril "tuj zapis".)


Datoteka: qatesttool/global/input/filters/current/OpenOffice.org/filter??.txt

 • Ta datoteka določa imena filtrov za trenutne privzete vrste datotek OOo. Znaka ?? v imenu datoteke predstavljata kodo vaše lokalizacije (npr. filter50.txt za sl_SI).
 • Kopirajte poljubno obstoječo datoteko (npr. filter1.txt) in spremenite nize glede na svojo lokalizacijo.


Datoteka: qatesttool/global/input/filters/<version>/OpenOffice.org/filter??.txt

 • Imena filtrov za privzete vrste datotek starejših različic OOo / SO.
  <version> morate zamenjati z build-ID ustrezne codeline (npr. 569 za StarOffice 5, 645 za OOo 1.1, 680 za OOo 2.x)
 • Ustvarite datoteke filter??.txt v vseh podmapah in vnesite pravilno lokalizirane nize. Ustvariti morate najmanj datoteke v podmapi 569. (Te se uporabljajo za preizkušanje opozoril "tuj zapis".)


Datoteka: qatesttool/framework/first/inc/topten.inc

 • Koda, odvisna od lokalizacije, se nahaja v proceduri CutCopyPaste.
 • Če vaša lokalizacija 'ne' uporablja CTRL+A za "Izberi vse", morate določiti tipke za bližnjico čisto na začetku te procedure.

Podpora za preizkuse izdaj (preizkusi update)

Ta opravila omogočajo, da vaša lokalizacija uspešno prestane preizkuse izdaj (ooo_releasetest.sh) brez opozoril, ki jih povzroča manjkajoča lokalizacija v okolju testtool. To je potrebno narediti za vsako lokalizacijo, ki jo nameravate javno izdati.


Modul: Base

 • There are only two update tests for Base (nahajata se v qatesttool/base/update/ - b_updt.bas in xforms_updt.bas). Ti nimajo nobene kode localization specific.

There could be warnings about missing databasetypes depending on your environment (e.g. if Evoluiton is not installed) Dodatno opozorilo lahko povzroči zadeva 49557.


Modul: Chart

Trenutni chart update test (qatesttool/chart/ch_updt.bas) nima kode localization specific.

Upoštevajte, da je v teku implementacija novega modula chart. Zatorej se preizkusi modula chart lahko spremenijo.

 • Za preizkuse level1: poiščite iSprache, poženite vse preizkuse, popravite morebitne napake.


Modul: Calc

S tem boste omogočili calc update tests (nahajajo se v qatesttool/calc/update/) to run in your localized environment.

Trenutni preizkus c_updt.bas test opozori le na manjkajočo podporo lokalizaciji, ni pa opozoril. To pomeni, da je odvisno od vas, ali želite dodati podporo.


calc/update/inc/c_010_.inc

 • Preveri nekatere funkcije calc, kot so dostopnost, samodopolnjevanje ...
 • Dodati je potrebno štiri checks (oglejte si zadevo 74365 kot primer):
  • testcase tAutoComplete
   add a case branch to the select case statement for your language. Assign the first letters of the sum-function (including =) to firstChar$ , assign the correct name (including = and parenthesis) of the sum-function to complStr$
  • testcase tNaturalLanguage
   add a case branch to the select case statement for your language. Assign the correct name of the sum-function (including = but without parenthesis) to firstChar$
  • testcase tNextTable
   add a case branch to the select case statement for your language. Assign the default name for new sheets to ichheisse$ (e.g. in en-US the sheets are named Sheet1, Sheet2 ... -> assign "Sheet")
  • testcase tRelativAbsolut
   add a case branch to the select case statement for your language. Assign the default name for new sheets to sheettag$. Assign the name of the sum-function (without = and parenthesis) to function$


calc/update/inc/c_006_.inc

 • Checks resources for menu item tools (e.g. Spellcheck and thesaurus) ...
 • Tests for thesaurus can be added here. but ATM thesaurus tests for OOo builds are disabled (see issue 74366)

Since the Calc-tests currently are being rewritten, the language-issue might change.

Run CalcFilterNames to localize the responses in the fileOpen/close dialogues for your locale. Your new reference file is in %ApplicationData%\OpenOffice.org2\user\work\OpenOffice.orgCalcFilter50.txt.

Please verify its content (DONT TAKE ANYTHING FOR GRANTED) and copy the file to the appropriate place in your local CVS workspace (...\calc\tools\filters\). Use c_lv1_filter_names.bas to check if the filter names and positions generated are OK.

Don't forget to check it into CVS after having tested it.

Modul: Framework

This will enable the general update tests for framework functionality (located at qatesttool/framework/update/) to run in your localized environment.

 • framework/update/input/autotext/names_??.txt
  • this file is a list of names of the autotexts.
  • this file will be created when you run f_updt_autotext.bat the first time. Verify the names and correct them if necessary


 • framework/update/input/scripts/680/OpenOffice.org/javascript_??.txt
  • this file is a list of names of the preinstalled java scripts .
  • this file will be created when you run f_updt_scriptnames.bat the first time. Verify the names and correct them if necessary.


 • framework/update/input/templdoc/OpenOffice.org/new_??.txt
 • framework/update/input/templdoc/OpenOffice.org/tem_??.txt
 • framework/update/input/templdoc/OpenOffice.org/ _??.txt
  • this files string lists for New Document types, templates and samples (the categories you see in the Templates and Documents dialog)
  • this files will be created when you run f_updt_templates.bas the first time. Verify the names and correct them if necessary.


Framework:

   You need to run following tests to get all localized strings copied into referencefiles. Copy them to the appropriate places in the corresponding modules. Further instructions can be found in the resultfiles to the testcases.

These filters goes to the global/input/filters directory /framework/tools/f_filters.bas

Then we have the OLE names. Note that these lists are best created using a Mircosoft (R) Windows (R) machine because the "Further Objects" might not be present on Linux/Solaris.

/global/tools/getnames.bas

These lists are framework specific and should be placed under: /framework/update/input/ /framework/update/f_updt_autotext.bas /framework/update/f_updt_scriptnames.bas /framework/update/f_updt_templates.bas /framework/update/f_updt_namescheck.bas

The extras like labels, linestyles etc. Put them under: /framework/extras/input/ /framework/extras/extras_labels.bas /framework/extras/extras_drawobjects.bas

The help. This is going to take time. Put it under: /framework/help/input/ /framework/help/help_compare_apps.bas /framework/help/help_compare_content.bas /framework/help/help_compare_topics.bas /framework/help/help_bookmarks.bas /framework/help/help_search.bas

You will also need to add/make some changes in the two following files:

 • Accelerators.txt ( \framework\tools\input\Accelerators.txt )

For respective language, this file needs to be added with respective shortcuts.

 • i18ndata.txt ( \framework\tools\input\i18ndata.txt )

Todo: This file needs to be updated with the english name (combined with the countrycode) of the new language, and the short locale for it. The same data can be found in global/system/iniinfo.inc and should be in sync.

In addition to this, Framework also administrates this Project: http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Mnemonics_Localisation And thereby also the Test: /framework/level1/f_lvl1_menuentries.bas and the files under /framework/level1/input/menu/

The test must be run for a new language, the files must be contributed to the already existing examples in Wiki, and checked / eventually corrected. The finished Reference should then be committed to the CVS.

Modul: Graphics (Draw, Impress, Gallery)

Datoteka: graphics/update/input/gallery/gal_oo_??.txt

 • This file is a list of names of the gallery themes.
 • It will be created when you run Gallery.bas the first time with the new language. Follow the instructions in the Resultfile. Verify the names and correct them if necessary (see issue 74553 as example)

Datoteka: graphics/tools/locale_1.txt

 • This file defines some strings for testing the spellchecker. There is a block of 6 strings per language
 • Run graphics/tools/makeLocaleTxt.bas to add the strings for your locale to this file. (see issue 74641 as example)

Datoteka: graphics/update/inc/global/gallery.inc

 • This includes scripts to thest general gallery functionality
 • In testcase tGallery_GalleryView_Preview and testcase tGallery_GalleryView_Insert you'll find some statements like
 select case iSprache
   case 01  : jpeg_bkg = 1 : iAnimation = 5 : iSound = 2
   case 49  : jpeg_bkg = 2 : iAnimation = 5 : iSound = 2
Here you have to add a line with the correct numbers for your own localization. For instance, the number for jpeg_bkg is the Theme-number (counting from above) for Backgrounds, or some Theme with usual Bitmaps.
The iAnimation-number should be the number for a Theme with animated Gif-files.
And the iSound-number should naturally be the Theme-number for a Theme with some kind of sound-files.
 • Run /Graphics/Level1/g_Character.bas
 Check the result in /Graphics/Level1/Input/spellb_xx (xx = languagenumber)
 • Create new file /Graphics/Level1/Input/Silben_xx. (xx = languagenumber)
 Look at the file: /Graphics/Level1/Input/Silben_01 for an example of what the file should look like. (but in the new language, of course)
 • Run /Graphics/Level1/g_Tools.bas - And thereafter check the result-file for warnings or errors.
 • /Graphics/Level1/inc/global/g_FindReplace.inc - Add words for the new language.
 • Run /Graphics/Level1/g_FindReplace.Bas - And thereafter check the result-file for warnings or errors.
 • /Graphics/Level1/inc/global/g_Spellcheck.inc - Add words for the new language.
 • Run /Graphics/Level1/g_Spellcheck.Bas - And thereafter check the result-file for warnings or errors.
 • /Graphics/Level1/inc/global/g_Autocorrection.inc - Add words for the new language.
 • Run /Graphics/Level1/g_Autocorrection.Bas - And thereafter check the result-file for warnings or errors.


Modul: Writer

S tem boste omogočili, da se bodo vsi writer update tests (nahajajo se v qatesttool/writer/update/) izvedli v vašem lokaliziranem okolju. (Glejte zadevo 74274 kot primer.)


writer/update/inc/w_002_.inc

 • This file is used to test Writer edit actions (found in the menu Edit and Insert)
 • In testcase tEditFields you'll see two "Select case iSprache" statements.
  You need to add two case branches for your localization (identified by the numeric language code). The numbers for Feldtyp.Select and Auswahl.Select are the indexes for "Sender" and "Company" in the Insert - Fields - Other... dialog.
 • In the "Writer"-directory: Search for "iSprache".

Add the strings and language-specific information for the new language. (use the web / a dictionary to find correctly spelled words / sentences)
Directory '..writer/tools' holds an test called 'w_get_locale_strings.bas' which returns strings needed in 'w_fields.bas', 'w_table.bas' and Load-Save-Tests. Run this test on Office installation using your language to be localized. Currently there is an effort to have centralized localization files. First of it is 'writer/tools/w_locale_strings1.inc' that holds strings for 'w_table.bas'.

Modul: Math

 • Update test: The current math update test (qatesttool/math/update/m_updt.bas) has no localization specific code.
 • Level1-tests: - Test-print the file /math/level1/input/101_2.sxw
 The result of the second page printed should not contain any underscores or dots. 1string (Alpha, Beta, Chi etc -signs should be fully readable)
 • Search the Math-directories for iSprache, run all Math-tests, correct eventual errors.


Modul: XML

The current XML update test (xml/update/oasis_graphics_update.bas) has no localization specific code. Depending on your build there might be a warning about missing URL for online Update.


Drugi preizkusi

(to je še v nastajanju)

Primeri kode, ki so jezikovno-odvisni in jih je potrebno spremeniti / dodati nove nize

Primeri, kakšne vrste koščkov kode moramo spremeniti, da preizkusi delujejo z novim jezikom: Ker ne obstaja določena značka za mesta, kjer skript vsebuje jezikovno-odvnisno kodo, je priročno vedeti, kaj je potrebno iskati, ko preizkušamo nov jezik.


Datoteka: /writer/level1/inc/formatpage/w_formatpage3.inc

    case 01  : sHeader = "Header"
    case 49  : sHeader = "Kopfzeile"

Kaj naredimo: Tukaj morate navesti spremenljivko "sHeader" za novi jezik. Gre enostavno za kodo države (npr. 'case 59 : sHeader = "Glava"').

'------------------------------------------------------------------------------------------

Datoteka: /writer/level1/inc/global/w_102_.inc

    Case 01,1: WhereIsOutline = 19
    Case 86: WhereIsOutline = 35

Kaj naredimo: V preizkusnem primeru "tEditFindAndReplace" je potrebno določiti vrednost spremenljivke "WhereIsOutline". Vrednost se ujema z

'------------------------------------------------------------------------------------------

Datoteka: /writer/level1/inc/number/w_205a_.inc

    From testcase "tToolsOutlineNumbering2"
    if iSprache = 01 then
      VorlagenLst (i) = Absatzvorlage.GetItemText ( i+1 )
    else
      VorlagenLst (i) = Absatzvorlage.GetItemText ( i+2 )
    end if

- This code might cover all possibilities, but one can never be sure about it.

'------------------------------------------------------------------------------------------

Datoteka:/writer/level1/inc/option/wr_o_3.inc

    *testcase tToolsOptionsAutocaption
    Select Case iSprache
        case 36   :  SplitString = "-"
        case else  :  SplitString = " "
    end select
   ...
    Select Case iSprache
        Case 31  : Call wDokSchreiben ("<Mod1 Shift Right>", 3)
        Case else : Call wDokSchreiben ("<Mod1 Shift Right>")
    end select

'------------------------------------------------------------------------------------------

Datoteka:/writer/level1/inc/Regexp/search.inc

    case 01 : Shortcut = "<Mod1 f>"
    case 03 : Shortcut = "<Mod1 g>"
    sub Meldungs_Test
      Case 01 : Text_In_Meldung = "StarOffice Writer has searched to the end of the document. Do you want to continue at the beginning?"
      Case 33 : Text_In_Meldung = "StarOffice Writer a atteint la fin du document. Souhaitez-vous reprendre la recherche au début du document ?"
      Case 55 : Text_In_Meldung = "StarOffice Writer pesquisou até o final do documento. Deseja continuar do início?"

'------------------------------------------------------------------------------------------

Datoteka:/writer/level1/inc/section/w_section_4.inc

    testcase tParagraphSection_2
    if iSprache = 82 then
      Call wDokSchreiben "<Return>"
    endif

'------------------------------------------------------------------------------------------

Datoteka:/writer/level1/inc/stylist/w_stylist.inc

Kaj naredimo: Dodajte nize Slogov in oblikovanja za novi jezik.

testcase tAssigningStyles1

    Case 01 : sStyles = Array("Clear formatting", "Default", "Heading 1", "Heading 2", "Heading 3", "Text body", "More...")
    Case 31 : sStyles = Array("Opmaak wissen", "Kop 1", "Kop 2", "Kop 3", "Standaard", "Tekstblok", "Meer...")
    Case 33 : sStyles = Array("Effacer le formatage", "Corps de texte", "Par défaut", "Titre 1", "Titre 2", "Titre 3", "Autres...")

'------------------------------------------------------------------------------------------

Datoteka:/writer/loadsave/inc/filter/w_filter.inc

Kaj naredimo: Dodajte datoteko s seznamom filtrov v \writer\loadsave\input\filter\

To naredimo s skripti: "tCollectSaveAsFilter" in "tCollectExportFilters" (ki jih prav tako najdete v writer\loadsave\inc\filter\w_filter.inc)

(To je delo v nastajanju)

Personal tools