Base újdonságai a 3.3-s változatban

From Apache OpenOffice Wiki
Jump to: navigation, search

Base általában

Elsődleges kulcs felismerő heurisztikus algoritmus felülbírálatának engedélyezhetősége

Új opció „Támogatja az elsődleges kulcsokat” az adatbázis kapcsolat „Speciális beállítások” alatt, ezzel lehetővé válik a Base által használt heurisztikus elsődleges kulcs felismerő algoritmusának felülbírálata.

Ez az új opció az ODBC, JDBC, és ADO adatbázis-kapcsolatoknál érhető el.

Spec tul.PNG


Amikor adatbázishoz olyan általános csatolókon keresztül csatlakozunk, mint az ODBC, JDBC, vagy az ADO, a Base heurisztikus algoritmust használ, annak kiderítésére, hogy az adatbázis támogatja-e az elsődleges kulcsokat, mindezt azért, mert ezen csatolók egyike sem rendelkezik specifikus támogatással ezen információ lekérdezésére.


Mivel a heurisztikus algoritmus néha hibázik, mostantól új opció „ Támogatja az elsődleges kulcsokat”, található a Szerkesztés>Speciális tulajdonságok>Speciális beállítások alatt. Az opció három állású jelölő négyzet, kijelölt állapot feltételezi az elsődleges kulcs támogatását, a kijelölés nélküli az elsődleges kulcs nem támogatott, a harmadik állapot a „nem meghatározott”, amelyik az alap beállított állapot, „alkalmazd a heurisztikus algoritmust” opciót jelenti.


Ne feledje, ez csak azt jelenti, hogy a heurisztikus algoritmus alkalmazásának a felül írása. Ha bejelöli ezt, és az adatbázis nem támogatja az elsődleges kulcsokat, arra számíthat, hogy a Base hibajelzéseket küld vagy megfagy, mivel arra számít, hogy az elsődleges kulcsok támogatottak. Például ha elsődleges kulcsot próbál meg létrehozni a tábla tervezőben.

Csak olvasható adatbázis regisztrálásának támogatása

Mostantól a Base támogatja a csak olvasható adatbázisok regisztrálását.

Az adatbázis regisztrálására általában az Eszközök>Beállítások>OpenOffice.org Base>Adatbázisok alatt történik. A regisztrációs adatok az OpenOffice.org konfigurációs fájljaiban rögzítettek, ami azt is lehetővé teszi, hogy kiegészítő beállítások részenként is alkalmazhatók (kiterjesztéseken keresztül). Ha ezek a beállítási részek csak olvashatónak kerültek beállításra, a konfigurációs mechanizmuson keresztül, a felhasználói felület e beállításokat figyelembe veszi, nem engedélyezi a regisztrációs bejegyzés módosítását (szerkesztését, eltávolítását).

Adatbázis illesztő program kibővítése kiterjesztéssel

Részletes információ itt:

http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Documentation/DevGuide/Database/Extending_Database_Drivers


A fenti specifikációból kivonat:

Az SDBC illesztő programok, kibővíthetők kiterjesztésekkel.

A legtöbb illesztő program nem támogatja az olyan speciális tulajdonságokat, mint a nézetek szerkesztése, vagy a kulcsok hozzáadása vagy eldobása. Ezért az alábbi interfészek a kiterjesztés segítségével megvalósíthatók:

A szükséges tulajdonságok engedélyezésére a kiterjesztésben, az illesztő program konfigurációs bejegyzésének a kibővítésére van szükség. A konfigurációs bejegyzés ellenőrzésére a tulajdonságok bejegyzés alatt kerül sor, ha a szolgáltatás létrehozható a neve kerül felhasználásra. Az alábbiakban található a konfigurációs bejegyzés és a szolgáltatás név egyeztető táblázata:


Konfiguráció neve A megvalósítandó interfész neve

ViewSupportServiceName com.sun.star.sdb.tools.XViewSupport

TableAlterationServiceName com.sun.star.sdb.tools.XTableAlteration

TableRenameServiceName com.sun.star.sdb.tools.XTableRename

IndexAlterationServiceName com.sun.star.sdb.tools.XIndexAlteration

KeyAlterationServiceName com.sun.star.sdb.tools.XKeyAlteration


Annak engedélyezésére, hogy a fájl formátum specifikációban előírt helytől eltérő helyről is beolvasható legyen a lekérdezés, űrlap vagy jelentés, a kiterjesztés olyan szolgáltatást hozhat létre, amely az alábbi megnevezett interfészeket valósíthatja meg. A megnevezett konfigurációs bejegyzések:


  • CommandDefinitionSupplier
  • FormSupplier
  • ReportSupplier


amelyek mindegyike az alabbi interfészeket kell, hogy megvalósítsa:

Űrlapok

Ctrl+F5 gyorsbillentyű ide-oda kapcsol a dokumentum és a legközelebbi vezérlőelem között

Ctrl+F5, amit korábban arra használtunk, hogy az első űrlapvezérlő elem kapja meg a fókuszt, ezt a legtöbb felhasználó nehezen értette meg, hogy miért így van, megváltozott.

Mostantól a kurzor pozícióhoz legközelebb álló vezérlőelemre áll ha az nincs a vezérlőelemben. Egyébként visszaadja a fókuszt a dokumentum nézetnek.

Az űrlap vezérlőelelmek az őket tartalmazó dokumentum szövegével megegyezően formázódnak

Ez az új tulajdonság nem kapcsolódik szorosan a Base-hez, de érdekes lehet.


A vezérlőelemek szövegének formázása megváltozott, igaz ez a változás csak néhány vezérlőelemre és néhány dokumentum típusra korlátozódik.


Az OOo alkalmazások a képernyőn látható szöveget általában az úgynevezett referencia egység beállításai szerint formázzák. Ez lehet a dokumentum részére kiválasztott nyomtató, vagy egy virtuális egység (amelyet dokumentumonként állítanak be).


Az űrlap vezérlő elemek eddig ebben nem vettek részt, mindig az aktuális képernyő szerint formázták a szövegüket. Ennek következtében ha a vezérlő elem a szövegbe beillesztésre került, a dokumentum elrendezése megváltozott ha más eszközön néztük meg (nyomtatási kép, nyomtató, PDF export), de akkor is ha más nagyítás mellett néztük a képernyőn.


Mostantól, a nem adatbeviteli űrlap vezérlőelemek szövegei (rádiógomb, címkék, jelölőnégyzetek, csoportpanel, nyomógombok) a dokumentum referencia egység beállításai szerint formázódnak, így biztosítva a jobb beilleszkedést a dokumentum szövegébe.


Ez a tulajdonság alkalmazásonként kapcsolható be, pontosabban modulonként. A felhasználói felületen keresztül ez nem állítható.

A konfigurációs beállításoknál a /org.openoffice.Office.Common/Forms/ControlLayout kiterjesztésre került, például a munkafüzeteknél, a …..../ControlLayout/com.sun.star.sheet.SpreadsheetDocument/UseDocumentTextMetrics csomópont szabályozza azt, hogy a vezérlőelemek szöveg formázása bekapcsolt-e.


Alapértelmezettként a dokumentum referencia egysége bekapcsolt, a szöveges dokumentumoknál, rajzoknál, és bemutatóknál, és kikapcsolt az összes más dokumentum típusnál (munkafüzet, adatbázis űrlap, jelentés).

A szöveg (jellegű) űrlap vezérlő elemeknél új tulajdonság „Függőleges igazítás”

Az űrlapoknál a szöveg vezérlő elemek (szövegdoboz, stb.), mostantól támogatja a függőleges igazítást, amely eddig a nem szövegbevitelre használt más vezérlőelemeknél, mint például a címkék, eddig is rendelkezésre állt.

Szovegdoboz.PNG

Jelentés tervező

Mező hozzáadása párbeszéd ablak elérhető a billentyűzetről is

A jelentés tervezőben a mező hozzáadása párbeszéd ablak a ALT+F8 gyorsbillentyűvel is elérhető.


Rpt mezo hozzaad.PNG

Tábla tervező

Az adatbázis csatolók új metaadat csomópontja az adatbázis oszlopleírások megtekintésére

Mostantól lehetőség van új tulajdonság meghatározására drivers xcu fájlban. Alapértelmezettként engedélyezve van a MySQL (JDBC) és az Ado kapcsolatokra (beleértve az Access-t is, az Access esetében ez csak olvasható, nem változtatható meg).


Amikor ez engedélyezett, a tábla tervezőben látható az oszlopleírás a normál esetben látható leírás mellett, amely súgó szövegként működik. Az oszlopleírás felhasználásra kerül súgó szövegként ha a normál leírás üres, egyébként a normál leírás alkalmazódik.


Kategoriak.PNG

Personal tools