De voordelen van Apache OpenOffice

From Apache OpenOffice Wiki
Jump to: navigation, search


Hier zijn enkele van de voordelen van OpenOffice.org ten opzichte van andere kantoorpakketten:

 • Geen licentiekosten. OOo is gratis door iedereen te gebruiken en kosteloos te verdelen. Veel andere mogelijkheden, die beschikbaar zijn tegen extra kosten als add-in in andere kantoorpakketten (zoals PDF-export), zijn gratis binnen OOo. Er zijn geen verborgen kosten, nu of in de toekomst.
 • Open bron. U mag de software, zoveel als u zelf wilt, distribueren, kopiëren en aanpassen, in overeenstemming met één van OOo’s Open Source-licenties.
 • Over alle platformen. OOo3 kan worden uitgevoerd op verschillende hardware-architecturen en onder meerdere besturingssystemen, zoals Microsoft Windows, Mac OS X, Linux en Solaris.
 • Uitgebreide taalondersteuning. OOo’s gebruikersinterface is beschikbaar in meer dan 40 talen en het OOo-project verschaft spelling-, afbrekings- en thesaurus-woordenboeken in meer dan 70 talen en dialecten. OOo verschaft ook ondersteuning voor talen in zowel Complexe Tekst Layout (CTL) als Rechts naar Links (RTL) opmaak (zoals Hindi, Hebreeuws en Arabisch).
 • Consistente gebruikersinterface. Alle componenten hebben een soortgelijk “uiterlijk”, wat het makkelijk te gebruiken en te begrijpen maakt.
 • Integratie. De componenten van OpenOffice.org zijn onderling goed geïntegreerd met elkaar.
  • Alle componenten delen een algemene spellingscontrole en andere programma's, die consistent door het gehele pakket worden gebruikt. Het tekenprogramma, bijvoorbeeld, dat beschikbaar is in Writer wordt ook teruggevonden in Calc, met soortgelijke maar uitgebreidere versies in Impress en Draw.
  • U hoeft niet te onthouden met welke toepassing een bepaald bestand werd gemaakt (u kunt bijvoorbeeld een Draw-bestand openen vanuit Writer).
 • Onafhankelijk. Normaal gesproken heeft, als u een optie wijzigt, dit effect op alle componenten. OOo-opties kunnen echter worden ingesteld op componentniveau of zelfs documentniveau.
 • Bestands-compatibiliteit. In aansluiting op zijn eigen OpenDocument-indelingen, heeft OOo PDF- en Flash-exportmogelijkheden, net als ondersteuning voor het openen en opslaan in vele vaak gebruikte indelingen inclusief Microsoft Office, HTML, XML, WordPerfect en Lotus 123-indelingen. Nieuw in OOo3 (met behulp van een extensie): de mogelijkheid om enkele soorten PDF-bestanden te importeren en te bewerken.
 • Geen verkoper-afhankelijkheid. OOo3 gebruikt het OpenDocumentFormat, een XML- (eXtensible Markup Language) bestandsindeling ontwikkeld als een industriestandaard door OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards). Deze bestanden kunnen eenvoudig worden uitgepakt en gelezen door vele tekstverwerkers en hun raamwerk is open en gepubliceerd.
 • U heeft een stem. Verbeteringen, software-aanpassingen en datums van uitbrengen worden bepaald door de gemeenschap. U kunt deel uitmaken van de gemeenschap en mee de koers bepalen van het product dat u gebruikt.

U kunt meer lezen over OpenOffice.org, de doelen, historie, licentiëring en andere organisatorische informatie op de OpenOffice.org website.


Content on this page is licensed under the Creative Common Attribution 3.0 license (CC-BY).
Personal tools