Difference between revisions of "User:Aven"

From Apache OpenOffice Wiki
Jump to: navigation, search
m (OpenOffice.org-paketet)
m (Ändrade versionsnummer, lade till wiki-kategorier)
Line 4: Line 4:
 
{{SV:Menu}}
 
{{SV:Menu}}
  
== Välkommen till OpenOffice.org! ==
+
[[Category: NLC]]
 +
[[Category: Svenska]]
 
__NOTOC__
 
__NOTOC__
 +
 +
== Välkommen till OpenOffice.org! ==
  
 
Projektansvarig: [mailto:larsnooden@openoffice.org Lars Noodén]
 
Projektansvarig: [mailto:larsnooden@openoffice.org Lars Noodén]
  
OpenOffice.org 2.2 är ett fri kontorsvit för ordbehandling, kalkylblad, diagram, presentationer och databashantering. Programvaran utvecklas, testas och marknadsförs av ett internationellt community som samarbetar under en öppen process där allt arbete är synligt utifrån.
+
OpenOffice.org 2 är ett fri kontorsvit för ordbehandling, kalkylblad, diagram, presentationer och databashantering. Programvaran utvecklas, testas och marknadsförs av ett internationellt community som samarbetar under en öppen process där allt arbete är synligt utifrån.
 
Programvaran täcks av licensen LGPL som garanterar dig rättigheter att ladda ner, kopiera, installera och förändra programvaran.
 
Programvaran täcks av licensen LGPL som garanterar dig rättigheter att ladda ner, kopiera, installera och förändra programvaran.
  

Revision as of 08:18, 6 July 2007


{{SV:Menu}}


Välkommen till OpenOffice.org!

Projektansvarig: Lars Noodén

OpenOffice.org 2 är ett fri kontorsvit för ordbehandling, kalkylblad, diagram, presentationer och databashantering. Programvaran utvecklas, testas och marknadsförs av ett internationellt community som samarbetar under en öppen process där allt arbete är synligt utifrån. Programvaran täcks av licensen LGPL som garanterar dig rättigheter att ladda ner, kopiera, installera och förändra programvaran.

OpenOffice.org-paketet

OpenOffice.org-paketet finns för en mängd olika operativsystem, bland andra MS Windows, MacOS och GNU/Linux. Det har översatts till fler än 60 olika språk och används i hem, skolor, av myndigheter och privata företag runt om i världen. Till exempel har den indiska regeringen delat ut miljontals exemplar på tamil, hindi, telugu, punjabi och urdu, och arbete pågår att göra klart versioner för de 17 andra officiella språken i Indien.

OpenOffice.org är lätt att använda. Särskilt utmärker det sig när det gäller stilmallar och längre dokument: stilmallar underlättar formatering och formgivning, och OpenOffice.org passar bra för längre dokument - noveller och romaner lika väl som C-uppsatser och avhandlingar.

Och visst kan OpenOffice.org både läsa och skriva till gamla filer. Den klarar den stora mängden MS Office-varianter (t ex doc och xls) och samtliga WordPerfect-format. Med ett öga på framtiden använder OpenOffice.org dock helst OpenDocument-formatet för att öka flexibiliteten och interoperabiliteten i nutiden samt för att underlätta långtidslagring av filer. OpenDocument-formatet föredras av EU, och är en accepterad internationell standard (ISO/IEC 26300) sedan maj 2006. Från och med slutet av november 2006 har OpenDocument även nått den publicerade statusen vilket är det slutgiltiga godkännandet.

OpenOffice.org-paketet innehåller

OpenOffice.org Writer

Textbehandling

OpenOffice.org Calc

Kalkylblad

OpenOffice.org Draw

Ritprogram

OpenOffice.org Impress

Presentationer

OpenOffice.org Math

Matematiska ekvationer

OpenOffice.org Base

Databaser

Ladda ner OpenOffice.org-paketet

Till att börja med finns den svenska versionen för följande operativsystem. Hämta och använd OpenOffice.org gratis.

Linux x86 | Linux x86 w/JRE | OS X PPC | OS X Intel | Solaris SPARC | Solaris SPARC w/JRE | Solaris x86 | Solaris x86 w/JRE | MS Windows | MS Windows w/JRE

I de filer som är märkta JRE ingår Java Runtime Environment i installationen, och är därför större. Har du redan JRE installerad hittar OpenOffice denna automatiskt. OpenOffice använder Java för många tilläggsfunktioner, dock kan OpenOffice normalt klara vardagligt arbete utan Java.

Mac OS X-versionerna kräver att X11 finns installerat. Det kommer att utvecklas ett rent Mac OS X-program (utan behov utav X11) inom en snar framtid. Mer information på OpenOffice Mac-sida (på engelska).

Bara språket

Språkmodulen kan laddas ner för sig:

FUNET

Det kan vara värt att även prova FUNET:

x86 APT (32-bitars) x86 RPM (32-bitars) x86 RPM (64-bitars) x86 APT (64-bitars) MS Windows OS X

SUNET har OOo på många olika språk. En ny version kan laddas ner från SUNET och sedan uppgraderas till svenska med hjälp av ett språkpaket ("language pack" på engelska).

Andra programarkiv

Förutom SUNET och FUNET finns det flera programarkiv där OpenOffice.org kan hämtas.

Rättstavning på svenska

Eventuellt kan rättstavning på svenska vara inbakad i paketen ovan. Förväntas redan på hösten 2007 i version 2.3. Annars måste denna funktion hämtas separat i några korta steg.

Lär dig mer om OpenOffice.org

För mer information: se även http://www.openoffice.org eller sök i Disa om OpenOffice.

Personal tools