Difference between revisions of "NL/Documentation/UserGuide/SearchReplace"

From Apache OpenOffice Wiki
Jump to: navigation, search
m (Een opmerking met betrekking tot Reguliere uitdrukkingen)
m (Basis Zoeken en vervangen)
Line 3: Line 3:
 
== Basis Zoeken en vervangen ==
 
== Basis Zoeken en vervangen ==
  
Zoeken naar tekst is een veel voorkomende taak in elk programma van {{AOO}}. {{AOO}} biedt een krachtig gereedschap voor deze taak die kan worden gebruikt op diverse niveaus van complexiteit.  
+
Zoeken naar tekst is een veel voorkomende taak in elk programma van {{AOO}}. {{AOO}} biedt een krachtig gereedschap voor deze taak dat kan worden gebruikt op diverse niveaus van complexiteit.  
  
 
Met {{Menu|Bewerken|Zoeken en vervangen}} zal elke toepassing van {{AOO}} het venster Zoeken en vervangen openen.  
 
Met {{Menu|Bewerken|Zoeken en vervangen}} zal elke toepassing van {{AOO}} het venster Zoeken en vervangen openen.  

Revision as of 14:30, 19 November 2017


Basis Zoeken en vervangen

Zoeken naar tekst is een veel voorkomende taak in elk programma van Apache OpenOffice. Apache OpenOffice biedt een krachtig gereedschap voor deze taak dat kan worden gebruikt op diverse niveaus van complexiteit.

Met Bewerken → Zoeken en vervangen zal elke toepassing van Apache OpenOffice het venster Zoeken en vervangen openen. Template:Documentation/Tip

AOO-FindReplace nl.png

Bovenstaande afbeelding geeft het venster Zoeken en vervangen weer. Typ wat u wilt zoeken in 'Zoek item', dan de tekst om te vervangen in 'Vervang item.' Druk op  Zoeken  om naar de eerst voorkomende instantie te zoeken waar die tekst verschijnt vanaf de positie van de cursor, druk op  Alles zoeken  om naar alle instanties te zoeken waar die tekst in voorkomt in het document. Druk op  Vervangen  om de eerste instantie dat de tekst verschijnt vanaf de positie van de cursor te vervangen. Druk op  Alles vervangen  om alle instanties in het document te vervangen.


De optie "Identieke hoofdletters/kleine letters" zal alleen zoeken naar de instanties die op dezelfde manier zijn geschreven: bijvoorbeeld, indien u zoekt naar "Woord" met "Identieke hoofdletters/kleine letters", zal Apache OpenOffice vinden "Woord", "Woorden", "Woordkeuze"... maar niet "woord". Met "Alleen hele woorden" zal het gereedschap alleen "woord" vinden, maar niet "woordkeuze".


Snel zoeken in Writer

In Writer is er een werkbalk die kan worden gebruikt om snel te zoeken, gewoonlijk te vinden in de rechter bovenhoek van het scherm.

AOO-QuickSearch nl.png

Deze werkbalk werkt als de werkbalk Zoeken en browsers voor internet als ook voor de toepassingen van Apache OpenOffice: voer een korte tekst in, en zoek voorwaarts of achterwaarts met de twee pijlen aan de rechterkant.

Meer opties

De knop  Meer opties  biedt verscheidene gereedschappen voor gevorderd gebruik. Welke gereedschappen worden aangeboden is afhankelijk van de toepassing van Apache OpenOffice: bijvoorbeeld, in Apache Writer is het mogelijk te zoeken naar opmaakprofielen en binnen Notities, deze functies zijn niet beschikbaar in Apache Draw of Apache Impress.

In de meeste toepassingen van Apache is het mogelijk om "achterwaarts" te zoeken: Dit betekent dat zal worden gezocht vanaf de positie van de cursor terug naar het begin van het document. Dus een gebruiker kan zoeken vanaf het midden naar het begin, of van het einde tot aan het begin, in plaats van begin naar einde, wat de standaard optie is.

Ook beschikbaar in de meeste toepassingen van Apache is de optie "Alleen huidige selectie": Als u deze optie selecteert in de eerste zoekactie die u uitvoert, betekent dit dat u geen tijd en moeite hoeft te doen om deze tekst nogmaals te selecteren, omdat Apache alleen naar deze tekst zal zoeken. Wat u selecteert kan van alles zijn, een aantal alinea's in Apache Writer, of een blok cellen in Apache Calc, of verscheidene grafische objecten in Apache Draw of Apache Impress.

De zoekactie "Overeenkomsten" geeft enige flexibiliteit aan de zoekactie, het kijkt ook naar verwisselde tekens. Bijvoorbeeld: zoeken naar "riem" met deze optie zal ook "mier" vinden).

Sommige opties zijn specifiek voor één of een aantal toepassingen van Apache, zoals "Reguliere uitdrukkingen", "Opmaakprofielen"  Attributen , etc. Deze verschillen zullen worden besproken in de overeenkomende gedeelten van deze gids.

Template:Documentation/Note

Een opmerking met betrekking tot Reguliere uitdrukkingen

Reguliere uitdrukkingen is een zeer krachtige uitbreiding van glob (jokertekens * en ?) wat een mechanisme is voor overeenkomsten van patronen dat te vinden is op nagenoeg elk besturingssysteem van Apache. Het wordt gebruikt om te zoeken naar bestands- of mapnamen, waarvan niet alle tekens bekend zijn.

Met Reguliere uitdrukkingen (gewoonlijk afgekort tot RegEx of RegExp) zijn er tekens en constructies die een algemene betekenis hebben en kunnen worden gebruikt om verscheidene resultaten in één keer overeen te laten komen. Bijvoorbeeld, de uitdrukking [:alpha:] zal elk alfabetisch teken vinden, maar geen getallen, tekens voor punctuatie of spaties, [:number:] zal getallen vinden maar geen andere tekens en [:any:] zal alles vinden.

In een ander artikel zal een algemene introductie voor RegExp worden verschaft.

Personal tools
In other languages