OpenOffice.org 3.3 je tu in že čaka za prenos

From Apache OpenOffice Wiki
Revision as of 01:08, 14 November 2010 by Filmsi (Talk | contribs)

Jump to: navigation, search


Brezplačen in odprto-koden pisarniški paket, ki ga uporablja več kot 100 milijonov ljudi, zdaj vsebuje številne nove funkcionalnosti za poslovne uporabnike.

München, Nemčija, X. november 2010 - Projekt OpenOffice.org danes oznanja izdajo OpenOffice.org 3.3, najboljšo doslej. S funkcijami in izboljšavami, ki naslavljajo trenutne in prihodnje poslovne želje in potrebe, pisarniški paket vstopa na novo prizorišče. Poslovni uporabniki v javni upravi in zasebnem sektorju bodo nadvse uživali v izboljšani združljivosti s paketi MS Office, v izboljšavah pri delu s preglednicami in predstavitvami ter s številnimi drugimi novimi funkcijami in prispevki skupnosti. Poln seznam vsega, kar je dosegla skupnost, je na voljo na naslovu http://sl.openoffice.org/novosti33.html.

Openoffice.org 3.3 označuje mejnik v zorenju pisarniškega paketa. Desetletje zatem, ko je Sun Microsystems začel s projektom graditi pisarniški paket, je ta zrasel iz “brezplačne alternative” v privzeto in zapovedano izbiro za ocenjenih sto milijonov uporabnikov, ki cenijo kakovost, zanesljivost, razširljivost in uporabo odprtih standardov pri datotekah, ki jih paket uporablja: v zapisu OpenDocument (ODF). Od izdaje 3.0 naprej smo našteli več kot 192 milijonov prenosov, večinoma za okolje Windows. In že ta izjemna številka je konzervativno podcenjena.

Z OpenOffice.org 3.3 smo želeli zadovoljiti in tudi predvideti trenutne in prihodnje potrebe milijonov uporabnikov po svetu v javnem in zasebnem sektorju, ki prehajajo na OpenOffice.org in ODF, obenem pa želijo pisarniški paket, ki že sam po sebi počne vse, pri čemer ostaja prilagodljiv. Seznam novih elementov je obsežen, vsaj nekaj stvari moramo omeniti.

OpenOffice.org 3.3 ni le hitrejši pri zagonu in delu, poleg tega obsega tudi:

  • vdelane standardne pisave PDF,
  • povišano raven zaščite dokumentov v modulih Writer in Calc,
  • omogočenih milijon vrstic v preglednicah,
  • nove možnosti uvoza z vejico ločenih vrednosti (CSV) v Calc,
  • vstavljanje risanih predmetov v grafikonih,
  • izboljšana obravnava postavitev prosojnic v Impressu in
  • orodno vrstico za splošno iskanje.

Seznamu še ni konca, in OpenOffice.org s skladiščem s strani skupnosti prispevanih razširitev, naborom funkcionalnosti ter s količino in specifičnostjo predlog, slovarjev, jezikov vedno raste. Vabimo vas, da si ogledate, kaj vse je na voljo, in prenesete tisto, kar se vam zdi zanimivo. Pri OpenOffice.org gre za produktivnost - in to vašo.

Kot je zapisal Andrew Southworth, koordinator omrežja pri Canadian Labour Congress: “Nikoli ni šlo zgolj za prihranek. The Canadian Labour Congress je izbral OpenOffice.org v podporo tistega, kar počne in načina, na katerega to počne. Polna podpora ODF je tista, ki nas osvobaja navezanosti na katerega koli ponudnika. In razširitve, poslovni elementi in odprta koda so tisto, kar daje vsem tistim, ki jih predstavljamo in z njimi delamo v Kanadi, od šol, bolnišnic in knjižnic do korporacij v zasebnem sektorju, svobodo dejanske produktivnosti — ne da bi bili vklenjeni v vizijo nekega podjetja, kako naj bi morali početi stvari. Prihranek denarja pri programski opremi je super. Vendar gre pri OpenOffice.org, s svojo podporo standardu ODF, za več kot le za stroške. Za svobodo gre, ko se odločamo za najboljše.”

Poleg izboljšav smo vključili tudi varnostne posodobitve, zato močno priporočamo vsem uporabnikom, da čim prej nadgradijo paket v novo izdajo. Prav tako, kot vedno, uporabnikom priporočamo, da sledijo osnovni zdravi pameti glede varnosti.

Skupnost OpenOffice.org je hvaležna za velikodušno sponzorstvo velikega števila podjetij, predvsem sponzorja in ustanovitelja, družbe Oracle, ki še vedno prispeva največ.

OpenOffice.org polno podpira skupnost s celega sveta in strokovna podjetja, velika in majhna. Oracle ponosno nadaljuje s sponzorstvom projekta pri razvoju programa in pozdravlja prispevke vseh.

Obširen vodnik po novostih je na voljo tukaj. Varnostni bilten s podrobnostmi o odpravljenih potencialnih ranljivostih je v angleškem jeziku objavljen tukaj.
Prenesite OpenOffice.org brezplačno
Medijsko gradivo za OpenOffice.org v angleškem jeziku
Zakaj OpenOffice.org? – v angleškem jeziku

Stiki:
Peter Junge (UTC +08h00), Peking, Kitajska
Vodja projekta trženja OpenOffice.org
pj @ openoffice.org

Louis Suarez-Potts (UTC -05h00), Toronto, Kanada
Vodja skupnosti OpenOffice.org
Predsednik Sveta skupnosti
louis @ openoffice.org
telefon +1 (416) 625 3843

Mednarodni stiki za trženje

O OpenOffice.org

Skupnost OpenOffice.org je mednarodna skupina prostovoljcev in sponzoriranih sodelavcev, ki razvijajo, prevajajo, podpirajo in propagirajo vodilni odprto-kodni pisarniški paket OpenOffice.org®. Delujejo v okviru projekta OpenOffice.org, ki ga je podjetje Sun Microsystems ustanovilo leta 2000, in ki ga nadaljuje in podpira podjetje Oracle, ki je tudi del skupnosti. Zahvaljujoč njihovim naporom lahko programsko opremo OpenOffice.org prenesete in uporabljate povsem brezplačno in za vse namene, zasebne ali komercialne. Podpornike spodbujamo, da se pridružijo skupnosti in tako zagotovijo OpenOffice.org nadaljnji razvoj in rast v prihodnosti.
Programska oprema OpenOffice.org uporablja standard OASIS za zapis OpenDocument (ISO/IEC 26300), podpira pa tudi lastniške vrste datotek, kot je Microsoft Office, na voljo pa je za glavne računalniške platforme v več kot 100 jezikih. Programska oprema OpenOffice.org je izdana pod licenco GNU Lesser General Public Licence (LGPL razl. 3).

Personal tools